29 Temmuz 2013 Pazartesi

Asp.net MVC Birim Testleri Yazarken Session’ı Taklitleme(Mocking)


Merhaba,

Bu blog girdisinde aspnet mvc projelerinde controller’a birim testleri yazarken karşımıza çıkan bir probleme çözüm getirmeye çalışacağım: Session’ın taklit edilmesi.

Aspnet MVC Framework’ü günümüz yazılım gerekliliklerinden biri olan”test edilme” özelliği gözetilerek geliştirildiği için controller, model vs üzerine kolayca birim testleri yazılabilir. Fakat HttpSession, QueryString, HttpContext gibi temel tiplerin kullanıldığı senaryolara yönelik test yazarken, bu tiplerin taklit edilmesi başlı başına bir iş olabiliyor. Çünkü test ortamında controller’ın nesnesini oluşturduğunuzda maalesef HttpContext, Request vs gibi web ortamından doğan bağımlılıkların değeri atanmamıştır:

Android Emülatörünü Hızlandırma


Android yazılım geliştirmenin en çekilmez taraflarından biri kuşkusuz hantal emülatörüdür. Bu problemi android telefonunuzla aşmanız mümkün fakat developer olarak küçük uygulamaları bile test etmek için telefonumuzun usb kablosunu pc'mize takmak bile bazen çok meşakkatli görünebiliyor gözümüze :]. Tabii bunun yanında telefonumuzla test yaparken göremediğimiz, uygulama dizininindeki dosya ve veritabanlarını görüntülemek gibi işlevsellikler de var.

AsyncTask'den Değer Döndürmek


Merhabalar,

Android uygulaması geliştirirken bir kaynak tüketimi(internetten dosya çekmek vs.) söz konusu olduğunda bildiğiniz üzere, işlem sırasında grafik arayüzünün(ui) donmaması için bu tarz uzun süreli işlemleri ui thread yerine ayrı bir thread'de ele almak gerekir. Bu işlemi ayrı thread'de koştururken kullanıcıya da işlemin tamamlanma süreci progressbar ile gösterilirse hoş bir deneyim sağlanmış olur.